fredag 14. desember 2012

Lag dine egne meiseboller

Det er moro å servere mat til fuglene som du har laget selv...
Foto: Anne-Lise Stangenes


Når vinteren kommer, sliter mange småfugler med å finne mat. De bruker mye energi på å fly omkring og lete. I butikkene kan du kjøpe fuglemat å gi dem. Det er fint å tenke på de små når snøen blåser med vinden, og det er kuldegrader. Istedetfor å kjøpe meiseboller, går det også ann å lage dem selv. Det finnes mange gode oppskrifter, og kanskje finner du etterhvert din egen meisebolleoppskrift...




Moseplassen fant vi to gode oppskrifter. Den ene er rimelig å handle inn. Den andre koster litt mer. Det viktige med begge to er at de er fulle av gode næringsstoffer som gir fuglene energi.

Her er oppskriftene fra Moseplassen:



Oppskrifter på meiseboller:

Sikringskost
- Enkelt, bra og rimelig
500 g Flott matfett
350 g Sammalt hvetemel
300 g Grovhakkede nøtter


Smågodt
- Litt for alle
500 g Flott matfett
200 g Sammalt hvetemel
100 g Havregryn
100 g Rosiner
200 g Solsikkekjerner.
200 g Nøtter, grovhakket


Jeg brukte noe fra disse oppskriftene, og så blandet jeg i flere ingredienser selv (se bilder lenger nede). Det valgte jeg å gjøre fordi jeg på miljolare.no fant en side der det sto hva ulike fugler spiser. Gjennom å ha enda flere råvarer i meisebollene, kan det være enda flere fugler som spiser dem.



Dette spiser fuglene:

  • Solsikkefrø (meiser, grønnfink, bokfink, dompap, stillits )
  • Brødsmuler og kakerester (gråspurv, pilfink, gulspurv, stær, svarttrost)
  • Havre (gulspurv, gråspurv, pilfink, skjære, kråke, nøtteskrike)
  • Usaltet spekk (meiser, spetter, nøtteskrike, trekryper)
  • Helkornhvete og hvetegrøpp (finkefugler, gråspurv, sisiker)
  • Jordnøtter (sisiker, finker, stjertmeis)
  • Hirsefrø (sisiker, svartmeis)
  • Frukt og bær (troster, sidensvans, rødstrupe)
  • Kokte, kalde poteter (nøtteskrike)


  • Slik gjør du det:

    Smelt matfettet i en kasserolle (kjele). Hakk frukt og nøtter til mindre biter. Ha matfettet, nøtter, frukt og resten av det du vil ha i, i en bolle. Rør godt om. Hvis deigen er for løs, kan du ha i mer sammalt hvete eller annet mel.

    Ha deigen i former. Legg gjerne hyssing i formene. Det er lurt med knuter på hyssingen for bedre feste. Sett formene kaldt i noen timer.

    Når du skal ha meisebollene ut av formene, kan du la varmt vann renne utenfor dem. Da "smelter" noe av matfettet, og når du snur formen opp/ned, vil meisabolla falle ut. Nå kan du gå ut og henge dem opp. De fleste fugler liker å gjemme seg mellom busker og kratt. Det er lurt å tenke på det når bollene henges opp...


    LYKKE TIL MED Å LAGE NÆRINGSRIK MAT TIL FUGLENE!



    Alt dette kan brukes i meisebollene, men du behøver ikke så mange ingredienser. Foto: Anne-Lise Stangenes

     

    Mange fugler er glade i frukt og nøtter. Foto: Anne-Lise Stangenes

     

    Begere i plast er fine former. Foto: Anne-Lise Stangenes



    
    Tom melkekartong er brukt som form. Foto: Anne-Lise Stangenes



    Blåmeisa er raskt bortom når meisebolla er hengt opp. Foto: Anne-Lise Stangenes


     

    Ingen kommentarer:

    Legg inn en kommentar